SUPORT 0356 710 185VÂNZĂRI 0256 294 608CONTABILITATE 0748 208 216
Home / Sistemul electronic BIREG în Ungaria – ce este și cum afectează transportatorii?

Sistemul electronic BIREG în Ungaria – ce este și cum afectează transportatorii?

Ce presupune sistemul BIREG în Ungaria?

Sistemul BIREG este un sistem electronic de înregistrare a licențelor intrat în vigoare de la 1 ianuarie, menit să combată folosirea ilegală a permiselor bilaterale și a licențelor de transport, dar și să descurajeze concurența neloială.

Conform declarației lui József Péter Ignácz, președintele Asociației Maghiare a Transportatorilor Rutieri (MKFE), lansarea platformei BIREG va aduce protecția pieței de transport care, până acum, nu a fost asigurată într-un mod coerent și transparent. Practic, prin introducerea acestei înregistrări electronice a licenței, autoritățile maghiare vor avea un mai bun control asupra tuturor operațiunilor de transport ce se vor efectua în Ungaria, luându-se măsuri împotriva șoferului, proprietarului vehiculului sau chiar a expeditorului/destinatarului mărfurilor în cazul unor inadvertențe.

Cine este obligat să se înregistreze în acest sistem?

Introdus în urma solicitărilor operatorilor maghiari de transporturi, acesta vizează în special operatorii din țările non-UE. Cu toate acestea, dacă ești operator român care efectuează operațiuni de cabotaj pe teritoriul Ungariei sau care tranzitează Ungaria spre țări non-UE, este necesar să te înregistrezi în acest sistem. Dacă însă doar tranzitezi Ungaria către o destinație din interiorul UE, atunci nu se impune să te înregistrezi în sistemul BIREG.

Așadar, este necesar ca toți operatorii de transport marfă care efectuează servicii către, din, prin și în Ungaria să înregistreze atât compania, cât și operațiunile de transport pe platforma dedicată BIREG pusă la dispoziție de Ministerul Inovării și Tehnologiei din Ungaria. Trebuie înregistrate: 
– operațiuni de cabotaj
– servicii de transport marfă (autovehicule cu MTMA mai mare de 3,5 t) și care fac obiectul permisului bilateral sau al licenței ECM
– operațiuni de transport în cont propriu (autovehicule cu MTMA mai mare de 7,5 t) pe teritoriul Ungariei. 

Practic, orice acțiune de intrare, descărcare, încărcare și părăsire efectuată în Ungaria trebuie înregistrată pe această platformă.

Cum sunt afectați transportatorii de această nouă reglementare?

MKFE subliniază că înregistrarea operatorilor BIREG va afecta toți transportatorii, inclusiv companiile din UE și din Ungaria care operează cu o licență comunitară.

Aceste reglementări presupun extinderea politicii de sancționare și aplicarea unor amenzi mai drastice în cazul nerespectării acestora. 

Astfel, există eventualitatea de a se efectua inspecții de către reprezentanții poliției ungare și ai Autorității Rutiere în cazul depășirii masei maxime admise sau a unor combinații de vehicule care depășesc masa maximă admisă, cât și în cazul tractării de vehicule care nu respectă reglementările tehnice impuse. 

Dacă operatorului de transport îi lipsește înregistrarea BIREG, acesta este pasibil de o amendă de 800.000 HUF (echivalentul a aproximativ 2.200 EUR). Dacă vor exista însă nereguli privind îndeplinirea obligațiilor de control de către zona de descărcare sau încărcare, atunci se vor datora 300.000 HUF (în jur de 830 EUR). Mai mult decât atât, sancțiunile pot include chiar reținerea autovehiculelor respective până la plata amenzilor, sau confiscarea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare. 

Trebuie menționat că poliția maghiară a amplasat afișe bilingve la punctele de trecere a frontierei cu România, care să prevină deplasarea autovehiculelor vizate fără a fi înregistrate în sistemul electronic BIREG.