Consumul de combustibil

Previne furtul de combustibil, controlează consumul de combustibil

80%

dintre respondenţii nostri au spus ca cele mai MARI COSTURI vin din consumul de COMBUSTIBIL.

Furtul de carburant reprezintă o mare problemă, costând guvernele ca cel din Polonia şi Marea Britanie între 100 de milioane de euro şi 1.3 miliarde de euro în venituri fiscale în fiecare an (sursa).

Din fericire, managerii de flote au soluţii pe care le pot aplica pentru a preveni furtul şi a controla consumul de combustibil:

1. Consumul bazat pe alimentări

Cea mai precisă metodă de a calcula consumul de combustibil:

 • Cum funcţionează: Calculul e bazat pe distanţa totala dintre alimentări.
 • Util de stiut: Nu ia în considerare nivelul de combustibil existent în rezervor la momentul alimentării si poate genera erori dacă alimentările nu sunt făcute de la plin la plin.
 • Precizie:
 • Cost:

Verifică cheltuielile cu combustibilul

Implementează carduri de combustibil în flota ta

Alimentările pot fi importate automat în aplicaţia de monitorizare GPS pentru marii furnizori de carburant (OMV. Lukoil, Petrom. Rompetrol).

Dacă se utilizează carduri de la alt furnizor, acestea vor putea fi oricum importate manual.

în acest mod vei avea un control mai bun asupra cheltuielilor si poti face o legătură între activitatea vehiculului si alimentări.

Urmăreşte alimentările

Urmăreşte poziţia vehiculului la momentul alimentării

Poziţia la momentul alimentării este la o staţie de benzină sau nu? Dacă nu, atunci cardul de combustibil e posibil să fi fost folosit pentru alimentarea unui alt vehicul.

Compară consumul real din alimentări cu consumul normat

Consumul normat este consumul mediu şi consumul mediu staţionar scris în cartea tehnică a maşinii.

Consumul normat este consumul mediu estimat din fabricaţie pe care ar trebui aibă vehiculul. Consumul real se compară cu consumul normat al vehiculului. Diferenţele sunt afişate ca şi deviaţii:

Unele deviaţii sunt cu plus: consumul real a fost mai eficient decât cel normat;

Alte deviaţii pot fi cu minus: consumul real a fost mai mare fată de norma stabilită din fabrică.

Poţi analiza dacă există deviaţii mari care coincid cu posibile furturi. Precizia datelor este extrem de bună pentru o analiză comparativă, fiind vorba de alimentările reale asociate vehiculului.

2. Managementul de combustibil
prin o sondă digitală

Grafice complexe prin care poti vedea variaţia de nivel în rezervor:

 • Cum funcţionează: Măsoară nivelul de combustibil şi e instalată în interiorul rezervorului.
 • Util de stiut: Majoritatea sondelor digitale au un sistem de alertare, transmitând o notificare când au loc variaţii bruşte de nivel în rezervor.
 • Precizie:
 • Cost:

Pentru cei care optează pentru măsurarea consumului prin introducerea unei sonde de nivel, există rapoarte care oferă informaţii grafice şi tabelare privind variaţiile din rezervor.

Diferenţele mari de nivel de carburant în rezervor pot apărea de la trepidaţiile maşinii pe şosea, de la poziţionarea acesteia în pantă, sau de posibile extrageri de combustibil din rezervor.

Acestea pot fi asociate cu scăderi sau creşteri bruşte. Scăderile bruşte mai pot fi din cauza unei posibile extrageri de combustibil.

Creşterile bruşte de nivel de combustibil sunt asociate de regulă cu o alimentare. Se pot observa cazuri în care nivelul de combustibil din rezervor scade sau creşte brusc, putându-se urmări, astfel, posibile alimentări sau posibile furturi.

3. Măsoară consumul de combustibil prin FMS

Cea mai precisă metodă de a calcula consumul de combustibil:

 • Cum funcţionează: Calculul e bazat pe distanţa totala dintre alimentări.
 • Util de stiut: Nu ia în considerare nivelul de combustibil existent în rezervor la momentul alimentării si poate genera erori dacă alimentările nu sunt făcute de la plin la plin.
 • Precizie:
 • Cost:

Una dintre cele mai populare soluţii de obţinere a consumului relativ precis este prin citirea computerului de bord a autovehiculului. Aceasta variantă implică conectarea la magistrala de date a maşinii, numită tehnic CAN-BUS.

Chiar dacă la majoritatea camioanelor de producţie recentă unitatea noastră telematică se poate conecta la o interfaţă standard a vehiculului (numita FMS), pentru majoritatea vehiculelor sub 3.5 t este necesară achiziţia unui modul suplimentar (VDI) care face posibilă citirea valorilor de consum carburant.

Soluţia de citire a consumului din computerul de bord a maşinii este foarte populară datorită următoarelor motive:

 • din computerul de bord se pot obţine informaţii suplimentare (de exemplu, nivelul de carburant din rezervor, kilometrajul din bord, turaţia motorului, date de la tahograf, etc.);
 • Instalarea e facilă prin conectarea a 2 fire în bord: nu necesită găurirea rezervorului sau instalarea altor senzori suplimentari;
 • nu este expusă încercărilor de sabotaj din partea şoferilor.

4. Consumul bazat pe valoarea medie de consum al vehiculului

Metoda cea mai de bază de estimare a consumului:

 • Cum funcţionează: Fiecare vehicul are un consum mediu estimat în cartea tehnică a masinii. Consumul mediu estimat este inmultit cu numărul total de kilometri făcuti de vehicul.
 • Util de stiut: E o estimare, nu o metodă precisă de calculare.
 • Precizie:
 • Cost: GRATIS

Acest tip de consum are avantajul că oferă date orientative cu privire la performanţa flotei din punct de vedere al consumului fără a necesita o investitie financiară. Consumul mediu si consumul mediu staţionar sunt informaţii la îndemâna managerilor de flote, fiind aflate în cartea tehnică a maşinii.

Odată introduse, aplicaţia SafeFleet Portal calculează consumul în funcţie de distanţele parcurse ale vehiculului.

Această metodă este ideală pentru managerii cu un buget restrâns alocat flotei, care vor totuşi să aibă o imagine generală asupra consumului total al flotei lor.

Clienții SafeFleet cu soluții de combustibil

Romfour
Cit One
Farmavet
Dumagas
TAS Tehnic Asist

Resurse despre consum combustibil

Cum să reduci
costurile cu combustibilul

Descarcă eBook gratuit

O instalare
mai ușoară și
o precizie
mai mare

Descarcă eBook gratuit

Economisirea combustibilului este principalul beneficiu al implementării unei soluţii de monitorizare GPS, spun 61.27% dintre respondenţii studiului SafeFleet.

Începe să faci economii de minim 15% la costurile de carburant

Cere o ofertă

Unul din reprezentanții noștri te va contacta personal în maxim o zi lucrătoare.

Ofertă 35% Tacho Download